Merhaba , amatör şarap yapmaya başladığım 2018 yılından beri vahşi maya ile çalıştıktan sonra zaman içinde 2. 3. yılında şaraplarımda ilk yıldaki lezzetin ve aromanın yavaş yavaş kaybolmaya başladığını hem kendi tadımlarımda hem eş dost meclisindeki tadımlarımda görmeye başlayınca PMS ve Yapay maya konusunu biraz çalıştım.
PMS yani PotasyumMetabisülfat aslında doğal olarak üzümde ve aslında tüm yiyeceklerde bulunan bir kimyasal , oksitlenme ve bozulmayı engelleyen doğal bir yapı aslında , Uluslararası Şarap literatüründe 160 ppm e kadar kullanımı aslında serbest , bizim gibi amatör şarap yapanların kullandığı oranlar aslında bu değerinin nerede ise 1/4 ü bunun da büyük bir kısmı aslında işlemler esnasında buharlaşıyor geriye belki 30 ppm maksimum PMS şarabımızda kalıyor , hatta şişeleyene kadar bu değerin 15-20 ppm e kadar düştüğü tecrübeler ile söyleniyor.
PMS şarabımızın renk bozulmasını engelleyen ( oksidasyon) , aromaları koruyan , şarabımızın en azından 4-5 yıl bekletmeye uygun hale getiren bir zararsız koruyucu.
Potasyum metabisülfit, şıra veya şaraba eklendikten sonra kükürt dioksite dönüşür. Kükürt dioksit şu işlevleri yerine getirir:
Antioksidan (Oksijen engelleyici): Şıra veya şaraptaki serbest oksijene bağlanarak şarabın tadının bozulmasını ve renginin kahverengileşmesini engeller.
Antimikrobiyel (Mikroorganizma engelleyici): Şarap mayası dışındaki yabani mayaların ve sirke bakterilerinin üremesini engeller.
Renk arttırıcı: Üzümden şarap yapımında, üzüm kabuğunda bulunan renk ve aroma bileşiklerinin şaraba geçişini hızlandırır.
bunu tam olarak nasıl ayarlıyorsunuz. Toz halinde olduğu için "şu kadar litreye şu kadar" toz PMS diye bir oran verebilirseniz memnun olurum.